top of page

Atelje Janja GoraActivities ➢ Anagama firing

Paljenje keramike drvetom, posebno iskustvo

Janjagama anagama

Anagama je tradicionalna japanska peć za paljenje keramike na drva. Laganim i dugotrajnim paljenjem na keramici se taloži sloj pepela koji cirkulira kroz peć i koji se potom na temperaturi od 1300 C stapa s glinom tvoreći jedinstveni glazurni sloj koji djelu daje njegov konačan izgled. Ovakav način paljenja keramike unikatan je, odnosno, svako je paljenje drugačije a  rezultati neponovljivi i ovise o puno faktora; kao što su vrsta drveta, trajanje paljenja, oscilacije temperature, atmosferski tlak, redukcija i, naravno, stručnost i energija učesnika paljenja.
 

Keramika paljena u anagami unikatna je i izuzetno cijenjena, te se svrstava na sam vrh u svijetu keramičarske umjetnosti!

 

Paljenja se organiziraju vikendom, s početkom u petak a završetkom u nedjelju. Nakon dolaska u atelje sudionici se upoznaju sa programom, određuju se radni timovi a proces započinje cjelodnevnim punjenjem i slaganjem predmeta u peć, pri čemu se posebna pažnja treba obratiti na mjesta u peći kao i (ne)kontakt  između predmeta. Nakon toga, kasno u noć ili rano u subotu jutro započinjemo s paljenjem, najprije laganim tempom u trajanju od par sati, a zatim trajnim loženjem do postizanja željene temperature. Nakon što smo postigli željenu temperaturu, peć se u potpunosti zatvara i ostavlja da se hladi. Samo hlađenje bitan je dio procesa i traje u prosjeku od 4 do 6 dana. Nakon tjedan dana sudionici se vraćaju na svečanost otvaranja i divljenja uspjelim i neuspjelim radovima. 

 

Sve se završava privremenom izložbom ispred same peći, druženjem i zakuskom. Tijekom trajanja programa osigurani su svi obroci i svi potrebni materijali, kao i fotelje i kauči za ono malo spavanja koliko se stigne između obaveza. Nije osiguran poseban smještaj. Isti se može pronaći u direktnom susjedstvu kod privatnih iznajmljivača.

Sudionici paljenja sa sobom imaju pravo donijeti do tri kutije veličine kutije od banana radova pripremljenih za paljenje.

Cijena sudjelovanja iznosi € 420,- po osobi.

 

Za sudjelovanje u paljenju bez vlastitih radova u peći naknada iznosi  50,- eura po danu/noći ili 130,- eura za trajanje cijelog paljenja.

Više fotografija paljenja pogledajte i u galeriji.

bottom of page