top of page

Atelje Janja GoraAktivnosti ➢ Radionice

Radionice keramike

Glina je pra-materijal. Zahvaljujući njoj u stanju smo složiti djeliće ljudske prošlosti u povijest nama znanog svijeta. Ona je naša veza sa zemljom u svom primarnom elementu. Danas se koristi u svim granama industrije, u suvremenom kulinarstvu kao i tradicionalnoj kuhinji jednako onako kako se koristila stoljećima. Danas je znano i da rad sa glinom opušta, u vrijeme prevelike izloženosti elektromagnetnim zračenjima ona djeluje uzemljujuće, pročišćavajući negativne vibracije. Ta i druga ljekovita svojstva gline poznata su stoljećima. Naš pristup radu sa glinom stoga je i holistički.
Na našim radionicama možete naučiti o tehnikama rada sa glinom, direktno osjetiti pozitivnu energiju materijala te dobiti inspiraciju i odgovore na svoja pitanja.
Radionice su ponuđene kao poludnevne, jednodnevne, vikend aktivnosti (višednevne), ili kao serija tečaj radionica koja se odvija u nekoliko uzastopnih radionica. Za više dojmova o radionicama posjetite stranicu galerije.

P1020731.jpeg

Dnevne radionice (3 sata)

Radionice dizajnirane su tako da u kratkom vremenu steknete dobar utisak o keramičarskoj umjetnosti i zanatu. Na početku u opuštenoj atmosferi razgovaramo o različitim pristupima glini a potom koristimo jednostavne, osnovne tehnike za izradu kao što su tehnika palca, crva, ploča i sl. za izradu svog djela (šalice, ptice, ribe, itd.). Radove koje izradite možete odmah ponijeti sa sobom (u sirovom stanju) ili ostaviti u ateljeu da se ispeku i nakon toga pošalju na vašu kućnu adresu. Ove su radionice vrlo popularne kao aktivnost koju možete iskusiti i podijeliti sa svojim prijateljima i/ili obiteljima. Napravljeni radovi lijep su podsjetnik na kreativno  i kvalitetno provedeno vrijeme.

Cijena ove radionice je 50,- eura po osobi.
Za djecu do 6 godina besplatno, uz roditelja koji sudjeluje na radionici.
Maksimalan broj sudionika je 6.

Grupna cijena:
4 osobe € 180.-
5 osoba € 225,-
6 osoba € 270,-

U cijenu su uključeni svi radni materijali i alati, profesionalno vodstvo, paljenje radova (po želji) i osvježenje: čaj, kava i kolač. Radionice se održavaju od 10.00 do 13.00 sati. Troškovi slanja radova na adresu sudionika nisu uključeni i oni se obračunavaju prema stvarnim dostavnim troškovima uvećanim za € 5,- za pakiranje i obradu.

Za sva pitanja, prijavu na radionicu, dane i vrijeme održavanja pošaljite nam upit putem emaila.

cjelodnevne
P8290021_edited.png

Inspiracija prirodom, cjelodnevna radionica


Kroz vođeni obilazak prirodnih znamenitosti Plaškog i okoline prikupljamo inspiraciju koju ćemo po povratku u atelje pomoću gline pretvoriti u trajno sjećanje. Cilj laganog obilaska zanimljivih mjesta iz našeg okruženja je prikupiti inspiraciju i različite predmete iz prirode (lišće, komadiće drveta, kamen, travka i sl.) koje ćemo nakon toga koristiti na radionici. Nakon šetnje vraćamo se u atelje kako bismo u glinu prenijeli taj zamišljeni oblik. To može biti šalica s otiskom lista ili grane; ili ptica, riba ili bilo koji oblik koji vam padne na pamet a za kojeg vas je inspirirala šetnja.
 

Cijena ove radionice je 80,- eura.

Za djecu do 6 godina besplatno, uz roditelja koji sudjeluje na radionici.

Maksimalan broj sudionika je 6.

 

Grupna cijena:

4 osobe € 300-

5 osoba € 370,-

6 osoba € 450,-


U cijenu su uključeni svi radni materijali i alati, profesionalno vođenje, paljenje radova (po želji), osvježenje: domaći čaj, rakija, kava, piće (vino, pivo), i jednostavan ručak/gablec iz domaće kuhinje. Radionice se održavaju od 10.00 do 17.00 sati sa pauzom za ručak između13.30 i 15.00.

Više o prirodnim ljepotama Plaškog i lokalitetima izleta pročitajte na stranici o lokalnim turama.

Za eventualne dodatne opcije ili drugačije posložen i prilagođen program radionice molimo vas da nam se obratite, putem kontakt formulara ili mailom na info@janjagora.com.

Inspiracija prirodom - radionica

Putujuće radionice: 'glina u gostima'

Poseban dio ponude predstavljaju putujuće radionice koje donosimo Vama!

Ove su radionice namijenjene školama, učeničkom domovima, udrugama, kampovima, organizatorima sajmova i manifestacija. Ukratko svima koji kreativne aktivnosti žele ponuditi svojim korisnicima, partnerima i prijateljima, na svojoj lokaciji. Princip rada je isti kao i kod gore navedenih radionica a prednost upravo činjenica da se za to ne mora na put. Za potrebe ovih radionica mi sa sobom donosimo sav potrebni materijal i odrađujemo cjelokupnu logistiku oko organizacije, transporta i dostave završenih radova.

Od organizatora/naručitelja radionice se očekuje da osigura potreban prostor i ostale lokalno specifične uvjete za izvođenje radionice (el. energiju, stolove za rad, itd.), kao i komunikaciju sa krajnjim korisnicima.

 

Cijena ove radionice je 50,- eura po osobi.
 

Za djecu do 6 godina besplatno, uz roditelja koji sudjeluje na radionici.
Minimalan broj polaznika je 6 a maksimalan 13 osoba.

U konačni zbroj treba dodati još i troškove puta od 0,40 eura po kilometru udaljenosti.

 

U cijenu su uključeni svi radni materijali i alati, stručno vođenje, i 2 paljenja i (po želji) glaziranje radova. Trošak  isporuke gotovih radova obračunava se posebno, obzirom da se često pronađu i drugi (povoljniji) načini dostave.

Napomena: ovakav tip radionice posebno je zanimljiv za manje organizirane skupine. Bilo da se radi o djeci, umirovljenicima, poslovnim subjektima (team building) ili bilo kojoj drugoj organiziranoj skupini korisnika koji nisu u mogućnosti doći u naš atelje. Kroz radionicu se steknu osnovna znanja cjelokupnog procesa rada sa glinom a korisnicima na kraju ostaje poklon predmet (suvenir) koji su sami izradili.

Prema dogovoru radionice se mogu i tematski odrediti a neke od tema sa kojima imamo iskustva jesu

  • upotrebna keramika (šalice, vaze, tanjuri i sl.)

  • staroslavenska mitologija

  • motivi iz prirode

  • glagoljica

  • voda

  • svijet mašte (patuljci, vile, gnomovi, itd.)

  • vaša tema po izboru (specifično za grupu/tim koji dolazi)

Za eventualne dodatne opcije ili drugačije posložen i prilagođen program radionice molimo vas da nam se obratite, putem kontakt formulara ili mailom na info@janjagora.com.

P6087932.jpg
Putujućeradionice
P1040202.jpeg

Radionice u školama

Već trinaest godina održavamo radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta na području općine Plaški pod nazivom "Kreativci u Lici" gdje se kroz keramiku bavimo raznim temama koje smatramo relevantnima za djecu i mlade danas – zaštita i poznavanje prirode, očuvanje kulturne i etnološke baštine, proučavanje velikih umova kao što je Nikola Tesla i njegovih izuma, razvijanje mašte i ispreplitanje folklornih priča s glinom kao medijem kreativnog izražavanja. Glina je pramaterijal, koristi se od davnina u svakoj drevnoj civilizaciji zbog svoje izdržljivosti i širokog spektra primjene i upotrebe, a današnja znanja koja o njoj sakupljamo još i više ukazuju na vrijednost ovog medija. Posebnu pažnju posvećujemo taktilnom iskustvu rada s glinom, koja kao materijal koji dolazi iz zemlje posjeduje moć uzemljavanja čovjeka, odnosno uspostavljanja ravnoteže između uma, duše i tijela. Osim toga, vrlo je pogodna za senzomotorički razvoj djece. U današnje digitalno doba to itekako ima svoju vrijednost i važnost jer takvih senzomotoričkih podražaja u direktnom okruženju djeteta ima sve manje i manje. Danas je znano da takvi podražaji direktno utječu na razvoj određenih dijelova mozga zaduženih za govor, izražavanje, podnošenje stresa, motoriku i slično, pa tako direktno ali suptilno imamo priliku povoljno utjecati na sveukupnu kvalitetu života u djece. Možemo na glinu gledati i iz smjera umjetničke terapije (art therapy) gdje su iskustva i istraživanja pokazala kako glina na svojevrstan način "upija" negativne emocije i potpomaže u izražavanju istih kroz umjetnost te se koristi i za liječenje trauma i olakšavanje problema psihološke prirode. Kroz svoj smo rad konstatirali da djeca u jednom takvom podržavajućem okruženju gjde im je dopušteno da se kreativno izraze po vlastitom nahođenju rado uče i o temama šireg spektra. Kroz zabavu, igru i istraživanje lako se pobuđuju i drugi interesi i otvara se cijeli novi prostor za rad i napredak te se njihova svakodnevica obogaćuje novim znanjima, vještinama i idejama. Radionice su koncipirane ovako:
u prvom dijelu radionice priča se o osnovnim znanjima čitavog procesa nastajanja jednog keramičkog predmeta – o glini kao materijalu, tehnička priprema, obrada, dekoracija i paljenje, mogućnosti njenog korištenja u kreativne i upotrebne svrhe. Dok se razgovara o tim temama, djeca će izrađivati svoje prve radove kroz nekoliko osnovnih tehnika i oblika (izrada figure ptice ili ribe, šalica) koje će nakon dorade i prvog (biskvitnog) paljenja dobiti na poklon. Drugi dio radionice bavit će se timskim radom, zajedničkim razmišljanjem, podjeli zadataka i organizaciji posla kroz jedan grupni rad (može biti skulptura, mural, instalacija, slova, simboli, životinje) koji zatim nakon završne obrade i paljenja ostaje kao trajni podsjetnik samoj školi/ustanovi/učionici u kojoj se radionica održavala. Treći dio radionice bio bi upoznavanje rada na lončarskom kolu. Taj je dio radionice usmjeren na pronalaženja točke centra tj. centriranju mase gline na sredini lončarskog kola što je okosnica mogućnosti rada na istome. Tu se djeca uče važosti pronalaženja vlastitog centra i dobivaju osjećaj za ravnotežu i balans, ali i spontanost, prepuštanje i intuiciju jer je rad na kolu jako intuitivan proces koji se jedino i može raditi 'po osjećaju' te ne valja u to ulaziti s prevelikim očekivanjem određenih rezultata. Tu se stječu veoma slojevita iskustva i taktilna zadovoljština igranja blatom.

Četvrti dio radionice sastoji se od dekoracije i bojanja, učenja o različitim temperaturama paljenja, o kompoziciji glazura, kako se koristi u kompoziciji djela i kakve efekte možemo njome postići. Radionica je namijenjena za trajanje od 3-4 sata za grupe veličine oko 20 učenika i može se održavati u prostorima škole (za vrijeme ili poslije nastave), kao i u našem ateljeu (Janja Gora, općina Plaški) – naravno, u tom slučaju bez troškova putovanja. Nakon završene radionice svi radovi se nose na sušenje, trimanje (završnu obradu) i glaziranje, te biskvitno i glazurno paljenje u naš Atelje nakon čega ćemo ih isporučiti djeci kad budu potpuno dovršeni. Cijena radionice iznosi 540,- € (+ troškovi putovanja koji se obračunavaju po mjestu škole) a uključuje sve potrebne materijale za izvođenje: glina, glazure, pigmenti i alati, stručno vodstvo, transport, završnu doradu i energente za potrebna paljenja (struja, plin, drva). Također, ukoliko se na radionicu dolazi u naš atelje postoji mogućnost dodatka obilaska i stručnog vođenja o prirodnim i kulturnim znamenitostima Plaškog i okolice u trajanju od 2-3 sata s potom pripremljenim jednostavnim ručkom u ateljeu prije početka glavnog dijela radionice.
U tom slučaju cijena radionice iznosi 720,- €. Nadamo se na ovaj način kreativnog rada proširiti vidike i znanja djeci koju podučavamo te im unijeti smisao radosti i igre u nešto što čine sami svojim rukama i tako pobuditi u njima osjećaj samopouzdanja, suverenosti, kreativnosti i dati priliku za drugačiji pogled na svijet. Smatramo da se u današnjem društvu ne samo isplati već je i presedan staviti fokus na obogaćivanje dječjeg života sadržajem koji nije isključivo digitalan i koji se bavi dijelovima razvoja koji su mahom zapostavljeni te se nadamo svojim radom dati tome svoj doprinos. Za sva dodatna pitanja stojimo vam na raspolaganju!

Škole
bottom of page