top of page

Atelje Janja GoraHome ➢ Local projects

Lokalni projekti

 

Od samoga početka, naglašavali smo važnost lokalne zajednice i okruženja u kojemu se nalazimo. Počeli smo posjećivati lokalne škole nudeći im besplatne kreativne radionice. Kroz ove projekte škole su se obogatile umjetničkim radovima koje smo proizveli a djeca koja su sudjelovala otkrila su magiju kreacije glinom. Ovakav rad se razvijao u ono što danas nazivamo programom 'Kreativci u Lici', seriji besplatnih redovitih radionica za djecu i mlade našega kraja. Više o ovom specifičnom projektu i fotografije možete pronaći ovdje. U budućnosti se nadamo da će projekt poprimiti oblik putujućeg ateljea s ciljem da odemo dublje i šire kroz zajednicu, posjećujući škole iz cijele regije. Također, ovaj smo projekt također učinili dijelom našeg međunarodnog projekta 'Voda, fluid života'.

Svake godine organiziramo dan otvorenih vrata u svojem ateljeu, pozivajući umjetnike iz cijelog svijeta da podijele svoju umjetnost s lokalnom zajednicom i šire. Ovi dani otvorenih vrata poznati su kao manifestacije dobre atmosfere, izložaba keramike, kreativnih radionica, dobre glazbe i dobre hrane.

Nadalje...

Godinama smo sudjelovali na Ogulinskom festivalu bajke koji se organizira svake godine u rodnom gradu jedne od najboljih hrvatskih spisateljica, Ivane Brlić Mažuranić. Tamo smo udružili snage s mnogim drugim interpretatorima i umjetnicima kako bismo uveli posjetitelje u čaroliju kreacije. Festival, zajedno s Ivaninom kućom bajke je jedna od najpoznatijih atrakcija grada Ogulina koji promovira hrvatsku literaturu i umjetnost.

Bili smo i aktivan član projekta humanitarne organizacije ADRA zvane 'Lika u fokusu', čiji je cilj bio pomoći u ponovnoj izgradnji i normalizaciji života u područjima pogođenima ratom u Hrvatskoj. Upućujemo svoje zahvale ADRA-i te gospodinu Tihomiru Lipoharu koji je prepoznao potencijal naše ideje i pomogao nam započeti, snabdijevši nas s početnim materijalima potrebnima za obnovu naše vlastite kuće te za izgradnju baze onoga što je danas naš atelje. Više o gradnji s fotografijama, prijateljima i sponzorima koji su nam pomogli možete naći na stranici sponzora.

 

Tijekom procesa priključivanja Hrvatske Europskoj Uniji, Karlovačka županija nekoliko nas je godina za redom pozivala da organiziramo radionice i male izložbe s Europom kao glavnom temom, kako bi priblžili ideju ujedinjene Europe hrvatskom narodu, posebice djeci i mladima - budućim građanima Europe. Jedna od zanimljivijih radionica koje smo upriličili bila je 'Druga strana eura', gdje su djeca davala ideje kako bi mogao izgledati novčić eura kada postane i hrvatska valuta te ih izvodila u keramici.

Također pridajemo mnogo pažnje prirodnom i kulturnom bogatstvu Plaškog i široj regiji oko nas. Naše radionice se fokusiraju na priče o tradiciji, povijesti i prirodi koja nas okružuje kao ideji vodilji dok oblikujemo glinu. Kada god je to moguće, svoje goste odvedemo u šetnju, dugu ili kratku, također nudimo jednodnevne ili višednevne izlete kojima im pokazujemo bogatstvo i ljepotu našega kraja.

Kao dio ovih promotivnih aktivnosti često smo predstavljali svoj atelje na sajmovima diljem Hrvatske.

Nekolicina naših proizvoda našli su se na listi proizvoda uključenih u lokalnu branding strategiju Ličko-senjske županije pod imenom 'Lika quality'. Ovi proizvodi nose certifikat svog lokalnog podrijetla i korijena u lokalnoj tradiciji i kulturi, te su autentična reprezentacija područja u kojemu se nalazimo. Pronađite spomenute proizvode u našem web-shopu!

Zadnje, ali ne i najmanje važno - tijekom godina ugostili smo mnoge neprofitne organizacije, škole, udruženja, novinare i mnoge, mnoge druge, pokazujući im svoj rad i predstavljajući im svoju ideju održivih projekata u kulturi i umjetnosti.

Poseban osjećaj ponosa i sreće osjetimo kada se mnogi od naših posjetitelja i sudionika radionica osjete inspiriranima poduzeti kreativne korake u svojim životima i djelima. Neki od divnih primjera su: upisivanja u umjetničke škole, uvrštavanje našeg sela u dramski tekst, pisanje pjesama o nama te odličnih članaka i osvrta u mnogim brošurama, časopisima i web-stranicama.

A da ne spominjemo pregršt naših prijatelja koji su postali 'ovisni' o glini, počeli raditi svoje radiove i aktivno se baviti keramikom do danas!

Kreativci u Lici 

 

2009. godine započeli smo jedan od naših najljepših projekata, besplatne radionice za djecu s našeg posdručja. Od samoga početka imali smo osjećaj da bismo trebali napraviti nešto na lokalnoj razini. Kao poslijeratno područje, Plaški se nosio (i nosi se) s mnogim političkim i socijalnim nestabilnostima koje rezultiraju u slabom i ispraznom svakodnevnom životu negovih žitelja; posebno djece. Zato smo odlučili otvoriti svoja vrata i ponuditi im kreativne radionice jednom tjedno koje će im pomoći u njihovu procesu odrastanja. Osnovno pravilo bilo je da nudimo radionice besplatno, bez ikakvih troškova za djecu i njihove roditelje, jer smo bili svjesni toga kako zajednica promatra umjetnost i bilo što drugačije od onoga na što su naučeni; kao i ekonomskog statusa većine obitelji ovoga područja.

Započeli smo vozeći se u dvije lokalne škole svakoga tjedna, sa sobom noseći sve potrebne materijale, no nakon godine dana i velikih transportnih troškova prebacili smo se na prostor našeg ateljea.

2011. godine objavil smo katalog kojega možete i pogledati.

Na dječjim radionicama svake srijede već 10 godina, radili smo na mnogim projektima, izradili veliki mural za lokalnu školu u Plaškom, brojeve za kuće, maske, šalice i mnoge druge stvari, kako bismo djeci pomogli razviti kreativno mišljenje i otkriti njihove talente.

I upalilo je! Dvoje naših polaznika upisalo je umjetničke škole i pronašlo umjetnika u sebi, čime smo jako ponosni.

Vidimo veliki potencijal u svoj ovoj djeci i projektu u cjelosti, pa ga planiramo proširiti na cijelu regiju Like. Kroz godine, nadamo se izgraditi mrežu javno postavljenih umjetničkih djela koja će biti rezultat takvih radionica u raznim dijelovima Like. Svi će imati povezujuću temu vode i naše lokalne kulturne i prirodne baštine. Na taj način nadamo se ostvariti bolje i dublje razumijevanje o okolišu i našim prirodnim potencijalima, kao i potrebe da isto to štitimo i očuvamo - i to od najmanjih nogu.

Nadalje, sve ove javne umjetničke instalacije postati će dio našeg međunarodnog projekta 'Voda, fluid života' kojega smo započeli 2019. godine.

Održati ove radionice besplatnima vrlo je zahtjevan zadatak koji iziskuje mnogo volonterskog rada i opetovanog traženja fondova iz godine u godinu kako bismo ih i dalje mogli odrđžavati. Nema institucionalnog fonda u Hrvatskoj za ovakve projekte (bar ne za nas), tako da svakoga puta krećemo ispočetka - iako se svaki puta isplati. Projekt je bio prepoznat i podržan od strane nizozemske ambasade u Hrvatskoj, RTL televizije, općine Plaški te Karlovačke županije. Ovim putem svima im se zahvaljujemo, kao i svima ostalima koji su nas podržali u ovom radu.

Slike ispod pokazuju djelić atmosfere i radova, no najljepše od svega je ipak znati da mnogi od tih radova imaju svoj život i funkciju u životima oko stotine djece koja su sudjelovala u ovom projektu.

Kreativci

Otvoreni za sve

Što se tiče naše lokalne zajednice, otvoreni smo za sve ljude i otvoreni iskušati njihovu kreativnu stranu. Mnoge radionice su bile organizirane za druge škole i organizacije kao dijelovi osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, Montessori i Waldorf škole u Hrvatskoj i dalje.

Između ostaloga, gotovo svatko tko nas je posjetio se zainteresirao za keramiku i glinu. Mnogi od njih ju i dalje izrađuju, prekrasne predmete kojima doprinose umjetnosti i kulturi u Hrvatskoj.

Ponuđene radionice mogu biti i obično jesu kombinirane s lokalnim turama, dajući posjetiteljima priliku da saznaju više o našoj regiji te da se inspiriraju za daljnji kreativan rad.

Više o lokalnim turama saznajte ovdje.

Nedavno smo počeli nuditi radionice i turistima i posjetiteljima NP Plitvička jezera te Likčke i Karlovačke županije i šire. Ne samo da se bolje provedu u Hrvatskoj, već da i nauče nešto o našoj misiji i viziji te da sudjeluju u njezinom rastu. Ponuđene radionice nalaze se na platformama AirBnb, Tripadvisor i ostalima, no možete ih bukirati i samo poslavši nam e-mail s upitom o datumu i specifičnim željama.

Više o radionicama.

Voda_plakat_web.jpg

Voda, fluid života, tekući projekt

Naš je internacionalni rad okrunjen izložbom koju smo organizirali 2019. godine u NP Plitvička jezera i u slatkovodnom muzeju Aquatika, članu međunarodne mreže muzeja posvećenih vodi. Željeli smo prikazati povezanost umjetnosti, kreativne misli i inspiracije koju crpimo iz prirode, kao i da umjetnost i umjetnici svojim radom mogu pomoći u očuvanju i zaštiti prirode.

Dakle, odlučili smo transformirati jednu izložbu u tekući projekt. Od 2020. započinjemo s radionicama u regijama Hrvatske najbogatijima vodom - Lici i Karlovačkoj županiji - serijom radionica u lokalnim školama gdje će fokus biti na vodi u neposrednoj blizini.

Pored upoznavanja vlastitog okoliša, djeca će naučiti o važnosti očuvanja vode, naučit će osnovne tehnike rada s glinom te osvijestiti povezanost umjetnosti i prirode.

Povrh svega, svaka radionica rezultirat će velikim skulpturalnim radom 'Jedna kap' koji će biti postavljen u javnim prostorima mjesta gdje se škola nalazi, kako bismo dosegnuli i lokalnu zajednicu te da ostane tamo kao podsjetnik na ideju, projekt i poruku projekta.

Na taj način nastat će mreža takvih skulptura u cijeloj regiji, čineći projekt vidjljivim i prisutnim.

Nadalje, planira se organizirati i međunarodna razmjena mladih, gdje će naši gosti iz drugih zemalja imati istu priliku.

I naravno, svake dvije godine organizirat ćemo izložbu najboljih radova.

Slijedeća je planirana u rujnu 2021. godine, ponovno u NP Plitvička jezera.

Stay tuned!

Water
bottom of page